طراحی و تولید مانتو از گذشته تا اکنون
امروزه مانتو به عنوان یک پوشش اصلی بانوان در جامعه ما محسوب می شود. مانتو یک لباس بیرون از منزل بوده و تمامی بانوان از این پوشش استفاده می کنند. همچنین پالتو نیز به عنوان لباس بیرونی و اغلب در فصل سرما مورد استفاده خانم ها و آقایان است که از روی لباس های دیگر پوشیده می شود. درجامعه امروزی، انواع مانتو در مدل و استایل های مختلف اداری و رسمی، مهمانی و مجلسی و روزمره وجود دارد که هر کدام از این مدل ها، خود دارای انواع مختلف دیگری نیز می باشند. شاید دوست داشته باشید که بدانید مانتو چگونه به وجود آمد و پوشش بانوان قدیم چه بوده است.
تاریخچه انواع مانتو
تاریخچه اولین مانتو طبق اسناد معتبر به قرن هفده تا هجده میلادی برمی گردد. حال اینکه این پوشش ابتدا توسط مردان استفاده می شده یا زنان، دقیقا مشخص نیست. طبق اسنادی که وجود داشته است، بانوان نخستین پوششی که استفاده می نمودند، یک پوشش کاملا بسته و گشاد بوده است. در برخی اسناد به استفاده از پوشش مانتو در جلسات دادگاه ها اشاره شده است. همچنین طبق برخی منابع ذکر شده است که پوشش مانتو در ابتدا توسط کارگران زن استفاده می شده است که در کارها و مشاغل پایین دست و ضعیف مشغول فعالیت بوده اند.
در منابع دیگری نیز اشاره شده است که مانتو توسط برخی اشراف و ثروتمندان اروپایی به عنوان مد و تیپ متفاوت استفاده می شده است. در برخی منابع نیز این پوشش را بر تن خدمتکاران خارجی می کردند و به نژادپرستی غربی معروف بوده که معتقد بودند پوشش مانتو فقط مختص خدمتکاران و کارگران پایین دست می باشد.
پوشش مانتو بعدها و به مرور توسط سیاست مداران فرانسوی به چند کشور دیگر پیشنهاد گردید. در کشور ایران نیز پوشش مانتو پس از انقلاب، به نوعی که مناسب با فرهنگ انقلابی ایران بود، توسط فرانسویان به ایران پیشنهاد گردید و با تغییرات جزئی مورد پذیرش ایران قرار گرفت.
کلمه مانتو به چه معناست؟
مانتو یا Mantea در لغت به پوشش و لباسی گفته می شود که روی لباس های دیگر پوشیده می شود و به عنوان یک لباس رسمی یا اجتماعی شناخته می شود. ریشه کلمه مانتو به کشور فرانسه برمی گردد و فرانسه به عنوان مهد مد و پوشاک دنیا شناخته شده است. اصولا در دوخت مانتو و پالتو از بهترین جنس پارچه استفاده می شده است که دوام بهتری را داشته باشند. در زمان لویی هجدهم که زمانی بود که گرایش های سلطنتی فرانسه بیشتر بود، پوشش و استایل مانتو طرفداران خیلی زیادتری در بین خانم ها و آقایان پیدا کرد.
تفاوت مانتو و پالتو
مانتو و پالتو هر دو به عنوان یک پوشش بیرونی کاربرد بسیار زیادی دارند و در ظاهر و استایل گاها مشابه و در مدهای امروزی تفاوت زیادی با یکدیگر دارند. تفاوت مانتو و پالتو بیشتر در نوع و جنس پارچه و متریال و مدل می باشد. به دلیل اینکه ضخامت پارچه پالتو از مانتو بیشتر است و همچنین نوع آستری مورد استفاده در پالتو، بنابراین یقه پالتو نیز به نسبت مانتو ضخیم تر و پهن تر از فرم های مانتو می باشد.
پالتوها به دلیل کاربری متفاوتشان که بیشتر در آب و هوای سرد مورد استفاده قرار می گیرند، نسبت به مانتوها کمی کلاسیک تر تولید می شوند. اما در نوع خود نیز به مدل های مختلف از جمله پافر، فرم های با آسترکشی پشم شیشه، مدل بارانی و کلاه دار تقسیم می شوند.
پوشش انواع مانتو در دنیا
پوشش مانتو به عنوان یک پوشش رسمی به جز ایران در دیگر کشورهای دنیا نیز مورد توجه و استفاده بوده است. در کشور انگلیس، انگلیسی ها نوعی پوشش شبیه کت با یقه انگلیسی طراحی کردند که گاها از نظر قدی کمی بلندتر دوخته میشد که شبیه فرم مانتو بوده است. به طور کلی می توان مانتو را به عنوان یک لباس و یا پیراهن گشاد در نظر گرفت که با تغییرات گوناگون در کشورهای دنیا مورد استفاده قرار می گیرد.
فرانسه به عنوان یک کشور بسیار تاثیرگذار در زمینه پوشش مانتو بوده است که منجر به تولید گسترده پارچه و متریال های گوناگون گردید. همین امر موجب رونق گرفتن خانه های مد و پوشاک شد و طرفداران بسیار زیادی از بین خانم ها و آقایان نیز برای این صنعت به وجود آمد.
استایل ایرانی مانتو (استریت استایل)
همان طور که گفته شد، پوشش مانتو در ایران به عنوان پوشش اصلی بانوان در تمامی مکان های رسمی یا بیرون از منزل کاربرد دارد. از دهه 50 و خصوصا بعد از سال 1357 پوشش اصلی بانوان که مانتو بود، رسمیت پیدا کرد و در جامعه استفاده می شد. تا قبل از انقلاب اسلامی در ایران، لباس های رسمی و بیرونی خانم های ایرانی بیشتر از دامن و یا کت و شلوار و چادرهای رنگی تشکیل شده بود. در حال حاضر مانتو به عنوان یک صنعت بسیار مهم با طرح و مدل های مختلف رسمی و غیر رسمی در ایران تولید گسترده می شود.
کارخانه بزرگ باران دخت یکی از شرکت های برند و معتبر در زمینه تولید پوشاک اداری بانوان در ایران است که با داشتن سه شعبه تولید و چندین نمایندگی فروش در سراسر کشور، محصولات مختلف اعم از مانتو شلوار اداری، مقنعه اداری، مانتو شلوار سفارشی دوز و همچنین شلوار تک اداری را با بهترین کیفیت و دوخت، تنوع مدل و رنگ و مناسب ترین قیمت تولید می نماید. برخی از مدل مانتوهایی که در شرکت باران دخت تولید می شوند عبارتند از: مانتو یقه گرد بانتودوزی، مانتو سه جیب فلورا راه راه و مانتو چهار دکمه پارچه ای می باشند.
سرگذشت انواع مانتو در ایران
همان طور که گفته شد به وجود آمدن پوشش مانتو بعد از سال 1357 در ایران اتفاق افتاد و در دهه های مختلف نیز این پوشش تفاوت های مختلفی پیدا کرد که در ذیل آمده است.
مانتو در دهه 60 و 70 در ایران
در دهه های 60 و 70 بیشتر انواع مانتو های گشاد با اپل های بزرگ در ایران مرسوم بود و صنعت مد و پوشاک به آن شکل امروزی به وجود نیامده بود. بیشتر رنگ های مانتوها در این دهه ها، رنگ های تیره و کرم و طوسی بود که توسط بانوان استفاده می شد. همچنین در دهه 70 مانتوهای معروف به خفاشی در بازار عرضه شد و بیشتر افراد ثروتمند یا کسانی که وضع مالی بهتری داشتند، از این نوع مانتوها استفاده می نمودند.
مانتو در دهه 80 در ایران
در دهه 80 تنوع رنگ و مدل بیشتری در انواع مانتو ها به وجود آمد. در این دهه مانتوهای کوتاه و چسبان مد شد و باعث مخالفت عده ای از مردم از این مد گردید. همچنین مانتوهای دیگری شبیه به پارچه جین رواج پیدا کرد.
مانتو در دهه 90 در ایران - تحول بزرگ در صنعت مانتو
با آغاز دهه نود در صنعت مد و مانتو تحول عظیمی رخ داد. تنوع رنگ مانتو، مدل های جلو باز و جلو بسته با تزئینات مختلف به بازار عرضه شد. تولید کنندگان مانتو در این دوره بیشتر به سمت بروز کردن انواع مانتو های مختلف پیش رفتند و کم کم جامعه نیز با این مدل مانتوها بیشتر خو گرفت.
مانتو در گذشته به چه شکل بوده و استفاده می شده است؟
در گذشته مانتو به صورت یک پوشش کاملا بسته و گشاد مورد استفاده قرار می گرفته است.
در جامعه امروزی ایران بیشتر چه مدل مانتوهایی پوشیده می شود؟
از اوایل دهه 90 تحول بزرگی در تنوع مانتوهای ایرانی شکل گرفت و کمتر از شکل گذشته خبری بود. مدل های جلو باز، جلو بسته با طرح های خاص، مدل های کتی، مانتوهای کوتاه و بلند و مانتوهای رسمی با تنوع بالا برخی از مدل مانتوهای امروزی در جامعه هستند.
طراحی و تولید مانتو از گذشته تا کنون