آشنایی کامل با انواع دوخت در خیاطی
آشنایی با انواع دوخت چرخ خیاطی و دستی

آشنایی کامل با انواع دوخت در خیاطی

انواع دوخت در خیاطی

در هنر خیاطی، پارچه و دوخت از ابزارهای بسیار مهم به شمار می رود. با پیشرفت در خیاطی و تولید چرخ خیاطی های پیشرفته، دوخت های متنوع و حرفه ای نیز به وجود آمد که در لباس های مختلف به کار برده می شوند. دوخت های قدیمی لباس بسیار ساده بودند و به دلیل اینکه چرخ خیاطی اغلب به صورت دستی بود، بنابراین تنوع دوخت نیز وجود نداشت. 

امروزه به دلیل وجود چرخ خیاطی های پیشرفته و حرفه ای، انواع دوخت چرخ خیاطی زیادی وجود دارد که هر مدل دوخت، نام منحصر به فردی داشته و آموزش دوخت نیز جز موارد مهمی است که هر خیاط باید آموزش دیده و بلد باشد. در مقاله فوق شما را با انواع دوخت در خیاطی آشنا می کنیم و همچنین با کاربرد انواع دوخت نیز آشنا خواهید شد. 

انواع دوخت

بطور کلی دو نوع دوخت وجود دارد که به وسیله دست و چرخ خیاطی انجام می گیرد. اغلب دوخت هایی که با دست انجام می گیرند، به دوخت های ساده معروفند. مانند کوک زدن ساده قسمتی از لباس یا پارچه. در ذیل با انواع دوخت آشنا خواهیم شد. 

کوک ساده

کوک ساده یکی از پرکاربردترین و ساده ترین کوک ها است که هم در گذشته و هم امروزه استفاده های فراوانی دارد. این مدل کوک به صورت دستی و با سوزن و نخ انجام می گیرد. دقت در انجام این دوخت بسیار لازم است که باید فاصله بین کوک ها برابر باشد تا ظاهری زیبا و یکدست داشته باشد. اغلب فاصله بین کوک ها، حدود نیم تا یک و نیم سانت می باشد. کاربرد این مدل کوک بیشتر برای اتصال درزها بر روی یکدیگر استفاده می شود. 

کوک زیگزاگ

کوک زیگزاگ از مدل کوک های تقریبا پیچیده به حساب می رود. کوک زیگزاگ زمانی استفاده می شود که بخواهیم دو پارچه را بر روی هم گذاشته و بدوزیم. این مدل دوخت هم به صورت دستی می باشد و هم یکی از انواع دوخت چرخ خیاطی به حساب می آید.  

کوک شل

کوک شل نیز از جمله کوک های قدیمی در خیاطی به شمار می رود که شبیه کوک ساده می باشد با این تفاوت که حلقه کوک بصورت شل بوده و روی کار باقی می ماند. این مدل کوک بیشتر در گذشته استفاده می شد و برای راهنمای خیاطان بود. 

کوک بخیه

در گذشته از کوک بخیه برای دوخت درزها استفاده می شد که اغلب به صورت دستی انجام می شده است. هنگام دوختن این مدل دوخت باید دقت نمایید که محل فروکردن سوزن در پارچه درست باشد. 

کوک دندان موشی

مدل دوخت دندان موشی بیشتر برای دوختن سوراخ دکمه کاربرد دارد. در دوخت این مدل کوک باید دقت شود که اندازه دندانه ها یکسان باشد. این مدل کوک اغلب حالت تزئینی دارد. 

کوک جسته

کاربرد مدل دوخت جسته بیشتر برای ثابت نگهداشتن سجاف و لایی چسب در خیاطی به کار می رود. 

کوک پس دوزی

همانطور که از نام این مدل کوک مشخص است، برای پس دوزی کردن آستین، یقه، سجاف و شلوار به کار می رود. 

کوک شلال

شاید افراد عادی نام کوک شلال را زیاد نشنیده باشند. کوک شلال بیشتر در خیاطی کاربرد دارد و زمانی که بخواهند لباس را برای پرو آماده کنند، از این مدل کوک استفاده می کنند. در کوک شلال فاصله بین کوک ها خیلی به هم نزدیک است. 

در بالا مدل دوخت هایی را توضیح دادیم که بیشتر به دوخت های دستی معروف هستند و با دست می توان دوخت. البته دوختی مثل زیگزاگ و دندان موشی را به هر دو روش دستی و ماشینی نیز می توان انجام داد. حال در ادامه مقاله شما را با انواع دوخت هایی که با چرخ خیاطی انجام می گیرد، آشنا می کنیم. 

دوخت با چرخ خیاطی

مسلما دوختی که با چرخ خیاطی انجام شود، حرفه ای تر از دوخت های دستی می باشد. مثلا زمانی که بخواهید یک مانتو شلوار اداری بدوزید، هر قسمت از مانتو شلوار نیازمند یک مدل دوخت است که با دست شاید نتوان تمام دوخت ها را انجام داد. بنابراین بایستی از چرخ خیاطی برای دوختن کمک گرفت. 

چرخ خیاطی های پیشرفته امروزی دارای انواع دوخت چرخ خیاطی متنوعی هستند که برای لباس اداری و غیر اداری به کار می روند. زمانی که قصد خرید چرخ خیاطی دارید، حتما باید قبل از خرید به مدل و انواع دوخت چرخ خیاطی که نیاز دارید توجه کنید و سپس چرخ خیاطی ای را بخرید که دارای آنها باشد. در ادامه با انواع دوخت مربوط به چرخ خیاطی آشنا می شوید. 

انواع دوخت چرخ خیاطی و کاربرد آن

انواع دوخت های رایج با چرخ خیاطی

1 :  دوخت مستقیم

دوخت مستقیم جزء ابتدایی ترین و متداول ترین دوخت ها است که برای درزهای ساده و همچنین لباس های مختلف به کار می رود. در چرخ های خیاطی امکان تغییر طول دوخت وجود دارد. 

2 : دوخت های منطبق شده 

دوخت منطبق شده به دوختی گفته می شود که دو تکه پارچه را به هم وصل می کند. دوخت منطبق شده از دوخت های بسیار رایج و پرکاربرد در خیاطی می باشد. اگر بخواهیم نام دوخت هایی که به دوخت منطبق شده معروف هستند بگوییم، می توانیم دوخت فرانسوی و دوخت دوبل ماشینی را نام ببریم. 

3- دوخت بسته 

همانطور که از نام این مدل دوخت می توان فهمید، برای دوختن لبه های لباس و تمام شدن کار استفاده می گردد. 

4 : دوخت روی هم افتاده 

از مدل دوخت روی هم افتاده بیشتر برای وصل کردن دو یا چند تکه پارچه استفاده می شود. پارچه ها باید با یکدیگر همپوشانی داشته باشند. از دوخت های روی هم افتاده می توان به دوخت درزهای موجود روی شلوار جین و پیراهن نام برد. 

5 : دوخت مسطح 

دوخت مسطح نیز مانند دوخت منطبق شده از انواع دوخت چرخ خیاطی رایج به شمار می رود. این مدل دوخت به صورت باز و مسطح روی پارچه انجام می گیرد. 

6 : دوخت لبه دوزی: 

از این مدل دوخت برای لبه ها استفاده می شود. لبه پارچه هایی که احتمال باز شدن یا پیچ خوردن دارند، دوخت لبه دوزی بسیار واجب می باشد. 

7 : دوخت فرانسوی 

کاربرد دوخت فرانسوی بیشتر برای پارچه های ظریف و نازک می باشد. همچنین برای پارچه های ابریشمی نیز می توانید از این نوع دوخت استفاده نمایید. 

8 : دوخت تزیینی 

به طور کلی دوخت های تزئینی برای زیبایی بیشتر نمای لباس استفاده می شوند. ماشین خیاطی شما باید دارای این مدل دوخت ها باشد. سلیقه و مهارت خیاطان در دوختن این مدل ها بسیار تاثیر گذار است. 

9 : دوخت کشش سه‌گانه

دوخت کشش سه‌گانه نیز از انواع دوخت های خیاطی است که به صورت دو بخیه در جلو و یک بخیه در پشت انجام می گیرد. 

10 : دوخت چین دار 

به وسیله دوخت چین دار، به دلیل اینکه نوع دوخت یک حالت چین به پارچه می دهد، عرض پارچه کاهش داده می شود. این مدل دوخت برای لباس ها و همچنین دوخت پرده های منزل کاربرد دارد. یکی از محل های دوخت چین دار برای لباس، زمانی است که بخواهید آستین را به لباس بدوزید. چین ها به صورت ریز و توزیع شده در اطراف شانه قرار می گیرند و نمای خوبی نیز به لباس می دهد. 

کاربرد انواع دوخت چرخ خیاطی و دستی

با توجه به توضیحات انواع دوخت که در بالا انواع متداول و پرکاربرد آن را نام برده و توضیح دادیم، هر نوع دوختی برای لباسی مناسب می باشد. مثلا اگر نوع دوخت زیگزاگ را برای درز لباس اداری استفاده کنیم، مسلما ظاهر خوبی به آن نمی دهد. بنابراین یک خیاط حرفه ای باید بداند که برای چه پارچه یا لباسی چه نوع دوختی به کار ببرد. 

سوالات متداول

انواع دوخت های چرخ خیاطی را نام ببرید؟

انواع دوخت چرخ خیاطی شامل موارد بسیاری می باشند. از جمله دوخت هایی که با چرخ خیاطی زده می شود، شامل دوخت های مستقیم، بسته، لبه دوزی، فرانسوی، چین دار، تزئینی، روی هم افتاده و کشش سه گانه می باشند. 

دوخت چین دار برای محل هایی از لباس مثل کمر شلوار، کمر دامن، سر آستین و همچنین دوخت پرده برای منزل کاربرد دارد. 

نظرات (1)

باران دخت

انواع مدل دوخت در خیاطی

همکاری با شرکت ها و ارگان های دولتی و خصوصی با شرایط ویژه