با توجه به اهمیت مبحث مدیریت کسب و کار در انواع حرفه ها و مشاغل مختلف، سال هاست رشته ای در مقطع کارشناسی ارشد با همین نام(MBA) در دانشگاه ها افزوده شده و دانشجویان زیادی در این رشته آموزش دیده و یا در حال کسب دانش هستند. هدف اصلی مدیریت کسب و کار در مشاغل مختلف اداره و راهبری موثر و کارآمد مجموعه به منظور ایجاد تحول در بخش های مختلف کاری و سپس هدایت تحول ایجاد شده با توجه به تجارب علمی و عملی کسب شده در طول زمان بوده تا بتوان با ایجاد فعالیت های جدید درون مجموعه نسبت به کارآفرینی و احداث زیر مجموعه های جدید اقدام نمود و در نهایت تجربیات حاصل شده در این زمینه را با ایجاد مجموعه های مطالعاتی و مشاوره ای در اختیار متقاضیان قرار داد.
چرا داشتن توانایی مدیریت در کسب وکار ضروت دارد؟
اهمیت و ضرورت مدیریت کسب و کار را می توان در این موضوع خلاصه کرد که توسعه مجموعه کاری و ارتقاء استانداردهای مربوط به آن مستلزم بهبود و ارتقاء مدیریت اقتصادی و اجتماعی در مجموعه کاری می باشد. می توان با افزایش بهره وری و استفاده از ظرفیت و امکانات موجود، کالا و خدمات بیشتری را تولید و ارائه نمود و ظرفیت های بیشتری را به وجود آورد. بنابراین مدیریت کسب و کار در شکل واقعی و درست خود را می توان یک مدیریت استراتژیک دانست.
به طور کلی مدیریت کسب و کار را می توان عملی دانست که در آن افراد مختلف مجموعه کاری، سازماندهی شده و در راستای دستیابی به اهداف تعیین شده برای کسب و کار مورد نظر اقدام نمایند. در این راستا مدیریت کسب و کار و استراتژی در نظر گرفته شده باید بتواند رضایت سهامداران و ذینفعان، کارکنان و مشتریان را جلب نماید. بدیهی است در کسب و کارهای بزرگ عموما مدیریت کسب و کار به صورت یک مجموعه واحد و با استفاده از خرد جمعی انجام خواهد شد و این در حالی است که در کسب و کارهای کوچک معمولا صاحب کار، مدیریت کسب و کار را نیز برعهده داشته و اهداف بیشتر بر مبنای شخصی تعیین می گردد و بر پایه سود بیشتر و توسعه کار خواهد بود.
عوامل موثر و مهم در مدیریت بهینه کسب و کار کدامند؟
به طور کلی می توان اهداف اصلی مدیریت کسب و کار را ایجاد سود برای صاحبان مجموعه و سهامداران و تولید محصولات و خدمات با ارزش و به صرفه برای مشتریان در کنار فراهم کردن محیطی پویا و آرام برای کارکنان دانست. اما برای مدیریت بهینه در کسب و کار باید به موارد زیر بیشتر توجه داشت:
▪ برنامه ریزی
برای موفقیت در هر حرفه ای نیاز است یک دیدگاه نهایی برای آن کسب و کار در نظر گرفته شده و مطابق با اهداف تعیین شده و برای دستیابی به آن ها مسیر و خط مشی طراحی گردد. این تعیین و تبیین مسیر رسیدن به اهداف نیازمند برنامه ریزی می باشد تا فرد در هر برهه از زمان بداند که در کدام قسمت از مسیر قرار داشته و آیا از برنامه زمان بندی شده عقب مانده و یا متناسب با آن حرکت کرده است. لذا برنامه ریزی لازمه رسیدن به اهداف مدیریتی در کسب و کار خواهد بود.
▪ سازماندهی
دسترسی به منابع در تمام کسب و کارها محدود است؛ فلذا سازماندهی صحیح موجب می گردد تا از منابع محدود بهترین استفاده را کرد. در این راستا ایجاد ارتباط مناسب بین کارکنان می تواند موجب بهینه تر شدن استفاده از این منابع محدود گردد.
▪ نحوه کار با کارکنان
سرمایه های انسانی بزرگترین دارایی هر مجموعه کاری هستند لذا روش انتخاب آن ها، آموزش پرسنل، ایجاد انگیزه در آن ها و برانگیختن حس رقابت و توانمند شدن آن ها یکی از اساسی ترین روش های ارتقاء بهره وری در مجموعه های کاری می باشد که از اهداف اصلی مدیریت کسب و کار است.
▪ کنترل فرآیند
در کسب و کارهای محصول محور باید یک فرد یا یک تیم مجرب فرآیند تولید را از ابتدا تا انتها رصد نموده و تا حد ممکن از هدر رفتن منابع محدود موجود و زمان جلوگیری نماید.
اما در کسب و کارهای خدمات محور تیم مذکور باید نحوه ارائه خدمات به مشتری را به دقت کنترل نموده و هدف نهایی رضایت مشتری را برآورده نماید. مدیر کنترل فرآیند باید توجه داشته باشد که نواقص موجود را جهت بررسی و ارائه راهکار با مسئولین مربوطه مطرح و جهت برطرف شدن مشکلات و موانع تلاش نماید.
▪ رسیدگی به مسائل مالی
با توجه به اینکه تداوم زندگی هر کسب و کاری به امور مالی آن بستگی دارد، لذا اهمیت این موضوع در مدیریت کسب و کار بسیار زیاد است. برای پیشرفت در هر حرفه ای نیاز به رصد مسائل مالی به صورت روزانه و بودجه بندی و تعیین میزان درآمد ها و هزینه ها در زمان بندی های خاص است.
توانمندی مدیر کسب و کار جهت برنامه ریزی های مالی می تواند شرکت را در راستای رسیدن به اهداف بلند مدت خود به شدت کمک کرده و در رقابت با دیگر کسب و کارهای بازار موفق نماید.
▪ داشتن استراتژی
بازار را می توان یک موجود پویا در نظر گرفت از آن جهت که نیازهای مشتریان روز به روز در حال تغییر است و ارائه دهندگان این نیازها در بازار نیز هر روز افزایش می یابند. لذا مدیریت کسب و کار الزام دارد نیازهای مشتریان را پیش بینی نموده و جهت رقابت با رقیبان در بازار توانمند گردد.
این کار با خلاقیت و ایجاد یک مزیت رقابتی در مجموعه کاری نمود خواهد یافت. لذا وجود استراتژی های کوتاه مدت در قالب یک استراتژی بلند مدت قوی از بهترین روش ها به منظور ماندن در بازاری است که هر روز خواسته های جدیدی را ارائه می دهد.
▪ بازاریابی
نباید بازاریابی را فقط در ارائه محصول به مشتریان دانست. بلکه بازاریابی نوعی دانش روانشناسی است که صاحب کار دقیقا نیاز مشتری را دانسته و خدمات و محصول خود را قبل از اینکه مشتری درخواست نماید به او ارائه دهد. اهمیت بازاریابی به اندازه است که دوره های دانشگاهی در این خصوص برگزار می گردد.
▪ تصمیم گیری
تمامی مطالب گفته شده در بالا چنانچه با یک تصمیم گیری صحیح و قاطع همراه نباشد هیچگونه کاربردی برای کسب و کار نخواهد داشت. بنابراین مدیر کسب و کار باید در مقاطع حساس و مهم نسبت به اخذ تصمیمات دقیق و صحیح و به اجرا گذاشتن آن ها اقدام نماید.
تمامی موارد مطرح شده در بالا را می توان در یک نمونه موفق کشوری به شرح خلاصه زیر مشاهده نمود.
یکی از مدیران ارشد موفق در حیطه مدیریت کسب و کار، کارآفرین و مدیر برگزیده جناب آقای علی محمد طاعتی است. ایشان با به کار گیری دانش فنی و رعایت اصول مدیریتی صحیح توانسته است از سال۱۳۷۹ تا به امروز جزء برترین های صنعت پوشاک بانوان باشد. وی با به کارگیری نیروهای کارآمد و مدیران اجرایی مناسب برای هر بخشی باعث ایجاد گروهی پویا و فعال شده به طوری که امروز با ۴۵ نمایندگی در سراسر کشور جایگاه اول مشتری مداری و کیفیت کار را تحت عنوان مجموعه باران دخت به خود اختصاص داده است.
لینک های پربازدید سایت
تفاوت مانتو اداری با دیگر مانتو ها
در انتخاب مانتو به چه نکاتی باید دقت کرد
ویژگی یک لباس خوب مناسب اداره ها